7.12.2012 г.

Dell S2740L review

Христо Христов


Ревю на LCD/LED монитор Dell S2740L

 

Dell S2740L


   На пръв поглед Dell S2740L изглежда евтин монитор. Цената му действително е изключително привлекателна, като вземем предвид, че става дума за модел с IPS матрица и диагонал на екрана 27 инча. Това обаче изглежда подозрително. Наистина, Dell по принцип успяват да поддържат ниски цени, предлагайки при това задоволително качество. Но дали няма някаква уловка?


   Моделът S2740L е представител на новата серия бюджетни монитори на Dell, очевидно ориентирани към масовия потребител. Външният вид на монитора е достатъчно атрактивен, както се казва - хваща окото. Рамката не излиза извън плоскостта, в която е разположен екранът. Това е т. нар. frameless дизайн, който е добре дошъл при използването на два или три монитора, поставени един до друг. Бутоните са сензорни. Покритието на екрана е гланцово. Това придава на Dell S2740L по-"фешън" вид, но естествено води до появата на неприятни отблясъци и отражения на екрана. В някои случаи мониторът с успех може да се използва като заместител на огледалото. За съжаление стойката на S2740L не се отличава с особена ергономичност - има възможност само за наклон на екрана. 
  

   Технически характеристики на Dell S2740L

Тип на матрицата: IPS, LED подсветка
Размер на екрана: 27" (~68.58 cm)
Резолюция: 1920x1080 (16:9)
Време за реакция на матрицата: 7 ms
Размер на пикселите: 0.311 mm
Яркост: 270 cd/m²
Контраст: Статичен: 1 000:1, Динамичен: 8 000 000:1
Ъгъл на видимост: H/V - 178°/178°
Други: VGA, DVI, HDMI, USB (x2),
наклон на стойката

   Мистерията с ниската цена на S2740L се изясни. Вярно, Dell са използвали AH-IPS матрица (производство на LG, разбира се), но разделителната способност на екрана е само 1920x1080 пиксела. Въпреки гръмкото маркетингово "Full HD", което може и да впечатли някой по-наивен потребител, това на практика означава, че Dell/LG са спестили доста пиксели. 27 инчовите монитори от по-висок клас, предназначени за графични дизайнери и професионални фотографи, са с разделителна способност на екрана 2560x1440 пиксела.


   Цена и отзиви за Dell S2740L

   Благодарение на своята IPS матрица S2740L осигурява широки ъгли на видимост - цветовете не избледняват, когато гледате екрана под ъгъл. Цветопредаването дори и преди калибриране е достатъчно прецизно, а гланцовото покритие визуално придава на цветовете малко по-голяма дълбочина и наситеност. Сред останалите предимства на този модел на Dell потребителите изтъкват и ниският input lag - едва 3-4 ms. Времето за реакция на матрицата от 7 ms е нормално за 27 инчов монитор с IPS панел. За разлика от UltraSharp U2713HM, който представихме в миналия обзор, при Dell S2740L не се наблюдават някакви сериозни проблеми с подсветката.
   Сред недостатъците, наред с разочароващата липса на възможност за регулиране височината на стойката и ниската разделителна способност на екрана, следва да се отбележи и наличието (в някои случаи) на артефакти в изображението, предизвикани от твърде агресивните импулси на използваната overdrive технология. За съжаление при S2740L не е предвидена възможност потребителите сами да настроят нейната интензивност. Според отзивите на много хора, които са закупили модела, проблеми им създава и гланцовото покритие на екрана - особено при по-силна дневна или изкуствена светлина.
   Цената, на която се продава Dell S2740L в България, е около 660 лв. към момента на написване на този обзор. С оглед на характеристиките на монитора и неговите реални качества, тази цена е общо взето приемлива. Обичайна практика е новите модели първоначално да се предлагат с по-голяма надценка. Да се надяваме, че в скоро време Dell S2740L ще поевтинее поне с 50-60 лева. Тогава бихме могли да определим неговата покупка като наистина изгодна за по-непретенциозните потребители, които търсят 27 инчов мултимедиен монитор с прилично качество на изгодна цена.