10.09.2012 г.

Acer S242HL review

Христо Христов

Ревю на LCD/LED монитор Acer S242HL


Acer S242HL


   Acer S242HL е сравнително евтин LED монитор, с приятен дизайн и прилични технически характеристики. Много потребители предпочитат да закупят евтин монитор, за да могат да инвестират основно в "железарията" на компютъра. Не е редно да се броят чуждите пари, всеки решава сам за себе си, още повече, че по-високата цена на един монитор далеч не е гаранция и за по-високо качество. Все пак, да видим, каква работа са свършили Acer този път...


   Моделът S242HL се позиционира като бюджетен монитор. С всички произтичащи от този факт последствия. Не се учудвайте на противоречивите отзиви за Acer S242HL - много зависи от целите и очакванията на автора на ревюто, да не говорим пък за коментарите на потребителите, които вече са закупили Acer S242HL. Мненията наистина са диаметрално противоположни. И сега, на кого да вярваме? Дали мониторът на Acer ще ви свърши работа, можете да прецените единствено вие самите. Нека като за начало да погледнем неговите технически параметри.

   Технически характеристики на Acer S242HL:

Тип на матрицата: TN, LED подсветка
Размер на екрана: 24" (~61 cm)
Резолюция: 1920x1080 (16:9)
Време за реакция: 5 ms
Стъпка на пикселите: 0.276 mm
Яркост: 250 cd/m²
Контраст: Статичен: 1 000:1, Динамичен 12 000 000:1
Ъгъл на видимост: H/V - 170°/160°
Други: VGA, DVI-D, HDMI
   Дизайнът на S242HL не впечатлява с някакви оригинални решения. Тънък профил, благодарение на използваната LED подсветка. Тя осигурява по-принцип и по-ниско потребление на електроенергия, в сравнение с катодната подсветка. Но в никакъв случай не може да се каже, че нейните евтини варианти допринасят за подобряване на качеството на изображението. В това отношение не бива да се заблуждавате, не вярвайте на рекламата.

   Черното гланцово покритие на корпуса на монитора придава нотка на изисканост, но донякъде усложнява поддръжката - малко по-често ще трябва да използвате парцалчето, за да забърсвате отпечатъците от пръсти. Нищо фатално впрочем. Стойката няма възможност за регулиране на височината. Естествено. Нали уточнихме още в самото начало - Acer S242HL е евтин монитор. Липсата на вградени високоговорители въобще не бива да ви притеснява - при съвременните монитори на практика няма модел, който да се похвали с качествен звук - просто в корпуса няма достатъчно място. Това, че липсва DisplayPort, също не е болка за умиране. Налични са DVI и HDMI портове, които са напълно достатъчни за монитор от този клас.
   Донякъде разочарова разделителната способност на екрана. Би било чудесно, ако при същата цена S242HL можеше да се похвали с още няколко реда пиксели на матрицата (до 1920x1200). Колкото до матрицата - тя е TN. Най-евтината разновидност, с характерните за тази технология недостатъци - стеснени ъгли на видимост, красиви и "хващащи окото" цветове, но далеч от действителните. По принцип, главното предимство на TN матриците, наред с ниската цена, е тяхното бързодействие. Уви, тук също не бива да се доверявате на рекламите. В много сайтове за
S242HL дават стойност 2 ms, което е страхотно. Самите Acer обаче в официалния сайт дават на S242HL бързодействие от 5 ms. Забележете - при преход между нюанси на сивото. Понеже тук няма утвърден стандарт, за разлика от прехода включен/изключен пиксел, всеки мери както намери за добре. И резултатите се различават. Случва се монитор със сравнително ниско време за реакция да не се представя много добре при възпроизвеждането на бързо движещи се обекти. За жалост, Acer S242HL е сред тези монитори. Очевидно "заслуга" за това има и зле настроената overdrive функция. В динамичните сцени се забелязва размазване на контурите на обектите и разслояване на образа.  

   Цена и отзиви за модела Acer S242HL

   Както споменахме, отзивите за този монитор на Acer са противоречиви - варират от "страхотен монитор" до "пълна трошка". И едното и другото твърдение са пресилени, разбира се. Acer S242HL не става за занятия с графичен дизайн, така че няма да можете "с лекота да обработвате своите цифрови снимки". Определено това не е и геймърски монитор, с оглед на споменатите по-горе недостатъци. На запалените геймъри бих предложил по-скоро да погледнат представения в последното ревю
IIYAMA G2773HS.
   Пълна трошка S242HL обаче също не е. Просто един евтин монитор. Става за гледане на филми и клипове, за сърфиране в Интернет. Ще се справи с обичайните офис приложения. Става и за повечето игри, въпреки че не е типичен геймърски монитор. Накратко - средна работа, можете да го купите, ако ви харесва като външен вид и цена, но не очаквайте някакви върхови постижения. Всъщност, случаят е същият, като с Acer Aspire AS5749 - пресилените хвалби и незаслужените критики довеждат до напълно неправилна представа за този лаптоп, който заема точно определена ниша, без да има претенциите, че е "върхът на сладоледа". 
   Цената, на която Acer S242HL се продава в момента, е между 370 и 415 лв., в зависимост от надценката на различните магазини. В случай, че наистина решите да купите Acer S242HL - прегледайте повече обяви в Интернет. Напълно е възможно да го намерите на по-изгодна цена. Най-важното обаче е да не се връзвате на рекламни трикове и да си давате сметка, какво получавате, когато взимате монитор от нисък клас.