18.02.2013 г.

Dell U2713H review

Христо Христов


Ревю на 27 инчов LCD/LED монитор за графичен дизайн

Dell U2713H




Dell U2713H


   Моделът U2713H е първият представител на мониторите от по-висок клас в обновената UltraSharp серия на Dell за 2013 година. Това е 27 инчов LCD монитор с висок клас IPS матрица (8-bit+FRC) и качествена LED подсветка, осигуряващи поддръжката на разширен цветови обхват - 103% NTSC, 99% Adobe RGB, 100% sRGB. Високата разделителна способност на екрана (2560x1440 пиксела) осигурява изключителна детайлност на образа и впечатляващо голямо работно пространство за вашите проекти...


   Dell U2713H се отличава със своя практичен дизайн, предназначен да осигури максимален комфорт при работа за графичните дизайнери и фотографите, обработващи своите цифрови снимки. Покритието на рамката е черно, матово, без дразнещи рекламни надписи (като изключим логото на компанията) и разни шарени стикери. Стойката е с висока степен на ергономичност, предоставяйки възможност и за промяна на височината на екрана. Качеството на използваните материали и изработката са на високо ниво.
  

   Технически характеристики на Dell U2713H

Тип на матрицата: AH-IPS, LED подсветка
Размер на екрана: 27" (~68.5 cm)
Резолюция: 2560x1440 (16:9)
Време за реакция на матрицата: 6 ms
Размер на пикселите: 0.231 mm
Яркост: 350 cd/m²
Контраст: Статичен: 1 000:1, Динамичен: 2 000 000:1
Ъгъл на видимост: H/V - 178°/178°
Други: 1x Dual-link DVI (HDCP), 1x DisplayPort 1.2,
1x Mini DisplayPort 1.2, 1x HDMI, 4x USB 3.0
наклон, завъртане, промяна на височината на стойката,
четец на карти 9 в 1, PIP, PBP

   Този монитор на Dell очевидно е предназначен за по-взискателни потребители. Способен е да възпроизведе 1.07 милиарда цвята. Широкият цветови обхват ще бъде от полза за професионалните графични дизайнери и фотографи, но може да създаде известни затруднения на обикновените потребители, които нямат опит в използването на монитори от такъв клас. За тях може би по-подходящ ще бъде по-скромният U2713HM (не се заблуждавайте от голямата прилика в наименованията на моделите - мониторите са от различен клас). Той е със стандартен цветови обхват, липсват и някои допълнителни екстри, матрицата е 8-битова, но същевременно е с достатъчно високо качество и възможности, които ще удовлетворят повечето потребители. Подходящ е и за занимания с графичен дизайн, макар и на любителско ниво.

   Цена и отзиви за Dell U2713H

   Както и всеки монитор с качествена IPS матрица, U2713H има максимално широки ъгли на видимост - цветовете не избледняват, когато гледате екрана под ъгъл. Цветопредаването естествено е прецизно, но след калибриране. В два от достъпните режими - Adobe RGB и sRGB е налице и фабрично калибриране (като към документацията на монитора Dell са включили и съответния отчет), но професионалните графични дизайнери и фотографи без съмнение ще прибягнат до допълнително калибриране с колориметър, за да получат максимално добри резултати. Наред със споменатите дотук предимства на U2713H, потребителите, които вече са го закупили, отбелязват специално олекотеното AG покритие на екрана. То не позволява появата на отблясъци и отражения (за разлика от гланцовото покритие, широко използвано при по-евтините монитори), но при това е и напълно лишено от неприятния кристален ефект (леко "заскрежен" вид на екрана при по-светъл/бял фон), характерен за по-старите IPS панели. Не може да не радва пълният набор цифрови конектори - DVI, DisplayPort, HDMI, четец на карти. Мониторът има възможност да приема едновременно сигнал от два източника, съответно разполага с функциите PbP (Picture By Picture) - екранът се разделя на две и във всяка половина можете да наблюдавате картина от два различни източника и PiP (Picture In Picture) - картина в картината (на фона на основното изображение в по-малък правоъгълник можете да наблюдавате второто изображение).
   Сред главните недостатъци на този модел на Dell потребителите посочват високият input lag - около 25 ms. Също така, въпреки официалните данни за 6 ms време за реакция на матрицата, очевидно има какво да се желае от overdrive функцията на монитора. Всичко това без съмнение ще разочарова геймърите, но от друга страна не е сериозен проблем за графичните дизайнери, за които всъщност е и предназначен монитора. Недоволството им обаче предизвиква ограничението, което не позволява свободен достъп и програмиране LUT на U2713H. За пълно хардуерно калибриране с достъп до LUT на монитора, ще са ви необходими специалният софтуер на Dell - Dell™ UltraSharp Color Calibration Solution (който е безплатен), но и точно определен модел колориметър - X-rite i1 Display Pro.
   Цената, на която се продава Dell U2713H, към момента на написване на ревюто варира в различните магазини от 1260 до около 1360 лв., което на практика не е много, с оглед на високото качество и характеристики на модела. Разбира се, напълно е възможно да намерите монитора и на още по-ниска цена - просто трябва внимателно да преглеждате обявите в Интернет. В случай, че не сте толкова претенциозни и не смятате да се занимавате професионално с графичен дизайн - може би интерес за вас ще представлява разгледаният в миналото ревю Dell S2740L. Той е със значително по-скромни възможности, но съответно - и значително по-евтин. А потребителите, които държат на прецизното цветопредаване и често използват програми като Photoshop и CorelDRAW, могат да погледнат и този списък с монитори за графичен дизайн.